Selecteer een pagina

Onze ervaring leert dat pensioenadviseurs nog wel eens geconfronteerd worden met een opstelling van de werkgever “ach het het zal wel niet in zo’n vaart lopen”. En toegegeven, bij bepaalde pensioenfondsen loop je nog steeds de kans er mee weg te komen om niet aan te sluiten.

Er zijn echter ook zaken waar het faliekant mis gaat. Zo werd vorige week bericht door PensioenPro over een bestuurder die hoofdelijk aansprakelijk werd gesteld door PFZW voor de nabetaling van de premie ten somme van € 545.000,-. In dit geval ging het er dan niet eens om dat de werkgever niet heeft willen aansluiten, maar eenvoudigweg kon de premie niet betaald worden en naar mening van PFZW had de bestuurder te laat betalingsonmacht gemeld. Uiteindelijk loopt de zaak met een sisser af omdat naar het oordeel van het Hof de bestuurder de betalingsonmacht niet hoefde te melden omdat PFZW daar reeds op andere wijze van op de hoogte was (bestaande betalingsregeling).

In twee andere zaken loopt het minder goed af en worden de bestuurders veroordeeld tot het betalen van € 275.000,- en € 300.000,- aan achterstallige premies. Het laat al met al nog maar eens zien hoe zeer het BPF risico een materieel risico betreft, zowel zakelijk maar zelfs mogelijk ook privé.